Wat is Bitcoin – Makkelijkste en Simpelste Gids om te Volgen

bitcoin

“Het belangrijkste doel van GeldNinja is om onze lezers te helpen hun financiële leven te verbeteren. We werken samen met andere bedrijven die dezelfde visie delen. Sommige links in dit artikel kunnen afkomstig zijn van onze partners. Dit is hoe we geld verdienen.”

Wat is Bitcoin? Een vraag waar iedereen met een oogje op de aandelenbeurs en investeren in het algemeen nu wel bekend mee is. Je kunt zelf al wilde verhalen hebben gehoord over normale mensen die in één dag miljonair zijn geworden door slechts te investeren in deze opwindende en mysterieuze nieuwe vorm van geld.

Je kunt erg gretig met beide voeten aan boord willen springen zonder eerst de antwoorden volledig te begrijpen op enkele centrale vragen. Wat is Bitcoin precies? Wat is een bitcoin waard op de lange termijn? Waar komt het vandaan, en hoe kan iemand beginnen met het accumuleren, verdienen, en uiteindelijk profiteren van Bitcoin?

In onze ultieme Bitcoin gids zullen we bespreken wat een bitcoin is, waar het vandaan komt, wat de voordelen zijn voor jou als consument, en wat de meeste mensen waarschijnlijk niet weten over het Bitcoin “mining” proces.

bitcoin
HOOFDSTUK 1

Bitcoin Grondbeginselen

bitcoins
HOOFDSTUK 2

Waarom Je Bitcoin Moet Gebruiken

wat is een bitcoin
HOOFDSTUK 6

Hoe je Geld Verdient Met Bitcoin

bitcoin
HOOFDSTUK 7

Wie Neemt Nu Bitcoin Aan?

HOOFDSTUK 1

Bitcoin Grondbeginselen

De gemakkelijkste manier om Bitcoin te beschrijven is dat het een “gedecentraliseerde digitale valuta” is. Dat betekent dat waar de meeste valuta door een bank, financieel bedrijf of een vereffeningsinstelling gehandeld wordt, digitale “Bitcoins” direct tussen twee personen worden gestuurd, zonder een tussenhandelaar of bedrijf.

bitcoins

Je gebruikt het internet om dit virtuele geld over te maken, wat betekent dat je enkele voordelen kunt verwachten ten opzichte van traditioneel geld. Terwijl een bank of kredietkaart maatschappij regels heeft, heeft Bitcoin bijna volledige vrijheid. Er is geen centrale autoriteit die de transacties goed- of afkeurt. De consument/klant is hier echt de koning.

Er zijn ook verschillende bedrijven online die liever met Bitcoin gedeelten betalen vanwege het gemak van het transactiesysteem. We hebben een handige gids over manieren van inkomen die Bitcoin of ander digitaal geld kunnen bevatten.

Dus wat zijn Bitcoins? Bitcoin is een vorm van cryptocurrency die een adres vereist dat toegankelijk is via een app/website interface, ook wel een Bitcoin Wallet (portemonnee) genoemd. De reden waarom je Bitcoins gegarandeerd privé zijn met deze online wallets is omdat de wallets geen opslag-websites zijn zoals Google of Dropbox, of een typische website van een bank. De structuur is niet verbonden met enig bedrijf, dienst of entiteit.

De mystieke oorsprong van Bitcoin

Bitcoin is in 2009 gecreëerd als een “open-source software”, wat betekent dat niemand het bezat, en dat het programma veranderd en verbeterd kon worden. De naam van de persoon die de eer als maker van Bitcoin toegewezen werd, Satoshi Nakamoto, was waarschijnlijk mannelijk, hoewel er niet veel bewijs is om zijn bestaan te bevestigen.

wat is een bitcoin

Maar zijn/haar identiteit doet niet ter zake, omdat het geen relevantie heeft tot de geldigheid, populariteit en potentieel van Bitcoin.

Wie het ook was die het concept van cryptocurrency heeft gecreëerd, en de implementatie van het Bitcoin systeem is begonnen, heeft daardoor een revolutionaire koers voor de mensheid gezet door de gevestigde financiële instituten te negeren en de perceptie van de mensen van wat een valuta is, kan zijn, of kan doen, radicaal veranderd.

De originele programmeur heeft ook een Bitcoin forum gemaakt, en een domeinnaam voor Bitcoin.org geregistreerd. Tot 2010 was hij/zij regelmatig nog betrokken bij publieke discussies op het forum, maar heeft uiteindelijk alle controle (inclusief de broncode voor het volledige systeem) aan de community overhandigd.

Wie Nakamoto echt was, kunnen we maar naar raden, maar het is waarschijnlijk dat hij/zij nu miljarden heeft.

Nakamoto’s doel (sommigen noemen het ook wel “visie”) was om een vorm van valuta te creëren die geen centrale autoriteit en geen beperkende regels had, in tegenstelling tot fiat geld, zoals de Amerikaanse dollar of de Engelse pond, die alleen hun waarde krijgen omdat ze door de respectievelijke overheid worden gesteund. Goud en zilver hebben een intrinsieke waarde, maar fiat geld, meestal papiergeld, heeft dat niet.

De enige “regel” is dat alle transacties over het internet gemaakt worden en publiekelijk toegankelijk zijn. Echter, naast de registratie van de transactie zelf, is er niet veel informatie beschikbaar over de verschillende gebruikers die in deze Bitcoins handelen.

HOOFDSTUK 2

Waarom Je Bitcoin Moet Gebruiken

Eén van de redenen waarom bitcoin zo populair is, is vanwege de interesse van telewerkers die van huis uit willen werken en betaald willen worden met digitale valuta.

wat is bitcoin

Meer en meer mensen ontdekken het plezier van online werk en wanneer het aankomt op betaald worden met Bitcoin, denken ze specifiek aan vijf verschillende voordelen

bitcoin
bitcoin

1. Vrijheid van het heersende financiële systeem

Dit betekent dat je je niet meer hoeft te verantwoorden tegenover gecentraliseerde banken of kredietkaart bedrijven. Geen limieten of wachttijden door ouderwetse en onhandige beleidslijnen.

wat is een bitcoin

2. Geld zonder grenzen

Je hebt toegang tot valuta beurzen overal ter wereld, of je kunt simpelweg je wallet app gebruiken om geld te handelen vanuit elke locatie. Bijvoorbeeld, freelancing bloggers kunnen voor verschillende klanten over de hele wereld schrijven, en bitcoins accepteren is zo een gemakkelijke betaalmethode.

wat zijn bitcoins

3. Anonimiteit van aankopen

Privacy en veiligheid zijn hoger met Bitcoin door zijn anonieme aard. Er is een veel lagere kans van identiteitsroof gezien de aard van het gebruik van cryptocurrency.

bitcoin

4. Lagere transactiekosten

Betaal geen hoge kosten meer gebaseerd op de totale balans of totale aantal krediet dat verstuurd wordt. Je betaalt een kleine vaste prijs, wat een fractie is van de meeste banktarieven.

wat is bitcoin

5. Geen menselijke fouten of valuta manipulatie

Het Bitcoin systeem gebaseerd op wiskunde voorkomt menselijke fouten en ook valuta manipulatie door overheden en banken.

De voordelen kennen is echter niet hetzelfde als het ietwat technisch proces achter het ‘mining’ begrijpen. Laten we eens bekijken hoe Bitcoins gemaakt worden en waarom het een “perfect systeem” is dat niet defect kan gaan.

HOOFDSTUK 3

Hoe Werkt Bitcoin?

Bitcoins worden niet geprint zoals normaal geld en worden ook niet geautoriseerd – ze worden daarentegen automatisch gegenereerd volgens strenge algoritmische regels. Deze “regels” zijn begonnen met de originele programmering van Bitcoin en zijn ingesteld op het automatisch genereren in de loop van tijd.

bitcoins

Aangezien het register altijd publiekelijk en toegankelijk is, zijn alle Bitcoins vertegenwoordigd, en zo kan dus elke munt of munt gedeelte een waarde toegekend worden in een “gemeenschappelijke” valuta. De originele programmeur van Bitcoin heeft de generatie van totaal 21 miljoen Bitcoins toegewezen. Niet meer, niet minder.

De programmering heeft ook 50 Bitcoins ingesteld als een beginnersbeloning voor het ‘minen’ van een complete “block”. Echter, over tijd en zo ontworpen, is dat getal naar 25 gezakt, en toen naar 12.5, en zal in het jaar 2020 weer zakken naar 6.25. Elke vier jaar wordt het aantal Bitcoins dat per block verdiend wordt gehalveerd.

Wat is Bitcoin’s verwachte einde? De laatste munt wordt gemijnd… in het jaar 2140. Op dit moment zijn er 17 miljoen Bitcoins in omloop. Maar de prijs van Bitcoin kan fluctueren – de laatste tijd tussen ruim €2500 en ruim €5000. Maar de prijs is al 3 maal zoveel geweest.

Wanneer gebruikers Bitcoins versturen, gebruiken ze een peer-to-peer netwerk: een directe server-to-server verbinding zonder een centrale provider.

Nieuwe Bitcoin transacties worden opgetekend in een gigantisch virtueel register, genaamd een “blockchain”. Dit archief gaat terug tot de eerste originele gemijnde Bitcoins en heeft sindsdien elke transactie die ooit gemaakt is opgetekend. Dit is het systeem dat ervoor zorgt dat Bitcoin georganiseerd en eerlijk blijft, en dus daarom uitwisselbaar met fiat geld.

Wat is de blockchain?

wat is bitcoin

Er zit een unieke geheime code vast aan al je transacties. Deze elektronische handtekening verschijnt binnen enkele minuten nadat een transactie gedaan is. Let er wel op dat deze code alleen aan de transactie vast zit, niet aan jou persoonlijk. 

Je veiligheid is gegarandeerd, en je bent helemaal anoniem. Wanneer de code verschijnt wordt ze door de miners bevestigd en permanent opgeslagen in het netwerk, of zoals wij het kennen, de blockchain.

Deze “blocks” zijn bestanden die netwerkgegevens en transactiegeschiedenis bevatten. Je kunt een block zien als een pagina in een groot boek. Elke nieuwe block is een serie van bestanden, en er zijn talrijke blocks die al opgetekend waren, en Bitcoins gegenereerd hebben.

recente nieuws banner
dankzij ProfitFarmers hebben we € 2141 in slechts enkele weken verdiend.
Wil je ook zien hoe je met ProfitFarmers geld kunt verdienen?
ProfitFarmers Signaalkaart
ProfitFarmers: De Gemakkelijke Manier om Online Geld te Verdienen.
We hebben het zelf getest, Het Resultaat?
€2141 winst. Minder dan 25 minuten per dag.
Bekijk onze beoordelingsvideo om te zien hoe ook jij geld kunt verdienen.

HOOFDSTUK 4

Hoe je Bitcoins Koopt

Wat is Bitcoin’s koopproces? Om bitcoins te kunnen kopen, of gedeelten van Bitcoins, heb je eerst een wallet app of website portaal nodig, en dan dien je een formulier in te vullen met basisgegevens over de transactie.
bitcoin

Je moet een traditionele betaalmethode gebruiken om Bitcoin te kopen, of het nou een krediet/bankkaart is of een bankoverschrijving. Nadat je je Bitcoins gekocht hebt, zul je in je wallet je Bitcoin saldo zien. Daarna hebben traditionele betaalinstellingen geen juridische zeggenschap meer over wat je doet met de Bitcoins.

Een alternatieve methode van aanschaffing is het contacteren van een Bitcoinbeurs, wat slechts een plek is om Bitcoin te kunnen handelen voor valuta, of valuta voor Bitcoin, wat handig kan zijn wanneer je naar andere landen reist. In tegenstelling tot je wallet, die altijd zal blijven bestaan, zijn Bitcoin beurzen niet bedoeld voor de opslag van Bitcoins voor een langere tijd.

Hoe je je Bitcoins Veilig Houdt

Veiligheid is een iets ingewikkeldere kwestie omdat Bitcoin niet een tastbaar valuta is, of zelfs ergens specifiek op het internet aanwezig is, zoals een bestand in de cloud. Digitale activa worden berekend door het netwerk of de blockchain zelf. Je krijgt je saldo van een specifieke block tegelijk met andere transactie informatie, die dan permanent is. De blockchain slaat de munten niet op, het slaat eerder de transactie informatie op.

Hier zijn enkele manieren om je Bitcoins veilig te houden:

Bitcoin Wallets

Bitcoins zorgen voor bescherming en veiligheid door middel van een Private Key (privé sleutel) en een Public Key (publiekelijke sleutel). De Private Key is een geheim nummer dat automatisch toegevoegd wordt aan alle transacties waar jij bij betrokken bent. 

De Public Key is wat bevestigt dat je een uniek adres bezit, en dit stelt je in staat om Bitcoins of gedeelten van Bitcoins te kunnen ontvangen. Je adres is eigenlijk een afgekorte Public Key, en het wordt gebruikt als een nagebootst rekeningnummer om fondsen te kunnen ontvangen.

Bitcoin wallets slaan zowel je Private als Public Keys op.

wat zijn bitcoins

Public Keys zijn voor iedereen toegankelijk (dus je kunt bijvoorbeeld publiekelijk vragen om donaties) maar de helft van het adres is privé en blijft in de bestanden van je wallet. Hoewel iemand je publiekelijke saldo kan bespioneren, kunnen ze niet bij het krediet komen.

De Private Key van je adres is zo een waardevol product, (vooral voor mensen die honderden Bitcoins opgeslagen hebben) dat handelaren er alles aan doen om deze geheime informatie te verstoppen.

Het versleutelen van de informatie is één oplossing, en dat is wat de meeste diensten leveren. De meest fanatieke sites bieden iets wat “multi-signature” (of “multi-handtekening”) faciliteit heet, wat een strengere vorm van verificatie is.

Frauduleuze transacties (oftewel transacties die Bitcoin saldo’s overschrijden) worden snel door het netwerk verworpen en zullen niet opgetekend worden.

De alternatieve optie is om de Private Key offline op te slaan, ofwel als een app dat niet verbonden is met het internet, of als een USB drive. Dit heet “cold storage”, oftewel “koude opslag”.

Cold storage

Hoewel cold storage letterlijk kan betekenen dat je een nummer beschermt dat je bij je draagt of bij je thuis zit, bieden vele wallet providers nu ook soortgelijke opties aan, bijvoorbeeld door de Private Key offline te houden en niet op hun webserver, of niet constant toegankelijk voor elke computer.

Het voordeel van het kiezen van derde partijen voor cold storage is dat ze een protocol volgen voor het veilig bewaren van de Keys, waar individuen ertoe neigen om de informatie te verliezen of de voorwerpen te beschadigen die de Keys bevatten. Fysieke offline apparaten zoals computers, USB drives, Cd’s en Dvd’s kunnen geïnfiltreerd of vernietigd worden. Daarom groeit commerciële cold storage voor lange termijn investeerders.

HOOFDSTUK 5

Wat is Bitcoin Mining?

Als je Bitcoins wilt verdienen in plaats van ze direct te kopen, dan kun je beginnen met Bitcoin mining. Dit is het proces van recente transacties in een nieuwe “block” te bevestigen op een betrouwbare manier.

wat zijn bitcoins

Het proces bevestigt dat de nieuwe transacties geldig zijn, verzamelt deze transacties, en kiest vervolgens de “header”  van de meest recente block, om het te injecteren in de nieuwe block als een hash. De volgende stap is om dan het “proof-of-work” probleem op te lossen, en de nieuwe block aan de lokale blockchain toe te voegen, die dan permanent aan het netwerk wordt toegevoegd.

Klinkt ingewikkeld, niet? Laten we dat eens wat helderder maken…

bitcoin guide

Dus wat is Bitcoin mining in simpele woorden? Het is eigenlijk een geautomatiseerd computer proces dat veel rekenkracht vereist om al deze transacties aan te kunnen. Dus je lost het probleem niet echt persoonlijk op – je host de computers die de berekeningen en processen voor je uitvoeren via geavanceerde hard- en software.

Echter, de moeilijkheidsgraad van het complexe numerieke wiskundig probleem is heel hoog en het wordt ook steeds hoger naarmate er meer miners proberen om het op te lossen.

Vele miners voegen zich bij een Bitcoin team, omdat er simpelweg zoveel concurrentie is. Bovendien kunnen normale Pc’s de rekenkracht of snelheid niet aan die vereist is om te kunnen concurreren. Je zou moeten investeren in een supercomputer die uitsluitend gemaakt is  voor cryptocurrency mining om überhaupt een kans te hebben.

Wat je superkrachtige computer doet, is constant hash gokjes (een 64-cijferig hexadecimaal getal) eruit gooien in een snel en krachtig tempo, totdat de oplossing gevonden is. Het probleem is dat de kansen dat één enkele miner de hash goed gokt 1 op 7 triljoen is!

Als je serieus bent over het proberen te minen van Bitcoins, neem dan al deze factoren in overweging . Echter, als je volhoudt en slaagt, is het potentieel voor een grote financiële winst zeker aanwezig!

Een Voorbeeld Van Een Bitcoin Transactie

Laten we zeggen dat je een product wilt kopen van een online winkel dat Bitcoin accepteert. Wanneer je Bitcoin overschrijft, stuur je de valuta naar een zogenaamd“Bitcoin adres”. De online winkel waar je het product van koopt zal je dit adres of een QR-code geven.

bitcoin

De eerste stap is het openen van je wallet app en een transactie doen

wat is een bitcoin

Je neemt het adres/code die de online winkel/bedrijf aan je heeft gegeven en voert het in in de wallet app

bitcoin

Dan moet je de transactie goedkeuren

bitcoins

Daarna selecteer je het aantal Bitcoins of gedeelte van Bitcoin dat je wilt uitgeven.

wat is een bitcoin

Tenslotte klik je op afronden/klaar

Zo, je eerste Bitcoin transactie is achter de rug! De gegevens zijn naar de Bitcoin miners gestuurd die de blockchain uitmaken en ze zullen elke transactie verifiëren, en het optekenen in het register. Een simpel proces voor jou… en een redelijk simpel proces voor de miners, maar een hoop werk voor de computers!

bitcoins

Nu dat je weet hoe je Bitcoins moet kopen, minen en opslaan, en zelfs hoe een transactie te werk gaat, ben je goed voorbereid om te leren hoe je geld kunt verdienen met digitale valuta’s.

HOOFDSTUK 6

Hoe je Geld Verdient Met Bitcoin

Wat is Bitcoin wanneer het gaat om het beginnen van een carrière, of een manier om online geld te verdienen? Er zijn feitelijk verschillende manieren van hoe je online geld verdient met Bitcoin, inclusief:

wat is bitcoin
wat zijn bitcoins

1. Mining

Het mijnen van coins vereist dat je je bij een team van miners voegt, of dat je zelfstandig met capabele servers werkt.

bitcoin

2. Handelen en Investeren

Handelen en Bitcoins investeren houdt in dat je de markt bestudeert en weet wanneer het kopen en verkopen een grote winst kan maken.

bitcoin

3. Gerelateerde Producten/Diensten

Het maken van wallet apps of andere handige Bitcoin functies en diensten, zoals offline opslag sites, kan heel lucratief zijn.

wat is een bitcoin

4. Bloggen

Interesse genereren in Bitcoin en artikelen schrijven over de industrie kan ook geld verdienen van klanten. Sommige klanten zullen freelance schrijvers in Bitcoin valuta betalen.

bitcoins

5. Overig

Bitcoin reclame, ook wel faucets (kranen) of microtaken genoemd, is wanneer gebruikers met Bitcoin-gerelateerde reclames op verschillende manieren een interactie hebben; en op hun beurt in Bitcoin worden betaald.

Onthoud dat Bitcoin niet de enige vorm van cryptocurrency of digitale valuta is. Er zijn in de afgelopen jaren vele imitaties en afsplitsingen opgekomen en er zijn letterlijk duizenden concurrenten. Enkele andere altcoins die je kunt overwegen als een goede tweede optie (of om je investeringen te spreiden) kunnen Litecoin, Ripple, Ethereum en Bitcoin Cash zijn.

HOOFDSTUK 7

Wie Neemt Nu Bitcoin Aan?

Wat is Bitcoin’s waarde als niemand het accepteert? Niets – waarde is altijd gedeeltelijk bepaald door de vraag, vooral met een valuta dat niet ondergeschreven is door een fysiek middel.

bitcoins

Het goede nieuws is echter dat vele landen en bedrijven al Bitcoin accepteren, met steeds meer elk jaar.

Bitcoin kan omgezet worden in elk fiat geld, tenminste totdat een land een poging doet om alle Bitcoin wallets en Bitcoin bezit te verbieden. Wanneer een land Bitcoins verbiedt, zoals Vietnam of Bolivia dat heeft gedaan, is het moeilijker om Bitcoins te handelen en in het bezit zijn ervan wordt een risico. 

Sommige landen zoals China of Saudi Arabië hebben beperkingen opgelegd aan de handel met Bitcoins, bijvoorbeeld door privé opslag en handel toe te staan, maar valutawissel niet toe te staan.

De Toekomst van Bitcoin en Cryptocurrency

Wat is Bitcoin’s toekomst? Vele mensen zijn bezorgd over de toekomst van Bitcoin, gezien de botsingen met overheidsinstanties, topmannen en andere investeerders die negatief spreken over de reputatie van Bitcoin. Waar komt deze kritiek vandaan?

bitcoin

Hoofdzakelijk uit het feit dat het een altcoin is dat buiten het systeem wordt geproduceerd, met verdachte/mysterieuze oorsprong. Bill Gates heeft gezegd dat hij Bitcoin zou “shorten”, omdat het niet door een fysiek middel onderschreven is. Daarentegen suggereert een artikel van de Rabobank dat de toekomst door blockchain zal worden bepaald, echter niet noodzakelijk het virtueel geld.

Fans van de digitale valuta zullen altijd aanwezig zijn, door de gedecentraliseerde aard en het gebrek aan bewaking door een autoriteit. Aangezien de justitie internetmisdrijven kan onderzoeken gebaseerd op andere factoren, is de anonimiteit van Bitcoin geen grote kwestie, behalve misschien voor belastingontduiking. De meeste landen eisen nog steeds de aangifte van Bitcoin inkomen.

Onafhankelijk van dit alles heeft Bitcoin zo vele voordelen. Vrij internationaal handelen, dat een economie zonder grenzen en niet onder de controle van de centrale banken of overheden neerzet, maakt de elite bang. Het is zacht uitgedrukt om te zeggen dat bitcoin de politici en ultra-rijke mensen intimideert, en het staat in directe vergelijking met de potentiële groei van de cryptocurrency markt.

Wat is Bitcoin? Bitcoin is slechts begonnen als een experiment, maar het is uitgegroeid tot een globaal, revolutionair fenomeen met het potentieel om de moderne gevestigde financiële instituties te bedreigen. Het is handig, veilig en wordt met de dag populairder. Ondanks wat pessimisten zeggen over de toekomst, heeft Bitcoin zijn plek in de geschiedenis vastgezet, en de kansen zijn groot dat jouw kleinkinderen het als een algemene vorm van geld gaan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven