Crypto Wallet Handleiding: Zet je Eigen Wallet op

cryptocurrency wallet

“Het belangrijkste doel van GeldNinja is om onze lezers te helpen hun financiële leven te verbeteren. We werken samen met andere bedrijven die dezelfde visie delen. Sommige links in dit artikel kunnen afkomstig zijn van onze partners. Dit is hoe we geld verdienen.”

Wil je aan de slag op de crypto markt, dan is een crypto wallet een vereiste, ongeacht of je een nieuwe crypto gebruiker bent, of een serieuze handelaar en investeerder. Een crypto wallet is net als de portemonnee in je broekzak: het is bedoeld om je digitale valuta op te slaan op een veilige en toegankelijke locatie. Heb je geen wallet – dan ook geen crypto!

In dit artikel zetten we alle mogelijkheden voor je op een rijtje, waarom je een wallet nodig hebt en hoe je er één opzet. We hebben ook de beste wallets voor je uitgetest en geven deze kennis aan jou door zodat je precies weet welke de beste cryptocurrency wallet is voor jouw crypto avontuur!

Wat is Een Crypto Wallet?

Een crypto wallet is een beveiligd opslagmedium voor cryptocurrency, of het nu Bitcoin, Litecoin of iets anders is. Als je een bepaalde cryptomunt wil gebruiken, heb je een wallet nodig. Hier houdt de vergelijking met een normale portemonnee ook op, want een wallet heeft extra functies.

Twee belangrijke functies zijn de zogenaamde Private Key en Public Key. Een Private Key is een lange regel van alfanumerieke code, die toestemming geeft voor de transactie. Een Public Key wordt gebruikt door de andere persoon of partij om een transactie aan te vragen.

Wil je een transactie doen, dan heb je zowel de Private als de Public Key nodig. Nadat de transactie wordt aangevraagd door middel van de Public Key, kan de eigenaar van de munten zijn Private Key gebruiken om toestemming te geven voor de transactie. Als de transactie afgerond is, wordt het permanent toegevoegd aan de blockchain.

Een crypto wallet wordt dus gebruikt om je Private Keys veilig te houden. Wanneer je je Private Keys vergeet of verliest, verlies je ook de toegang tot je cryptomunten. Als iemand anders je cryptomunten steelt of hackt, dan ben je ze kwijt!

Waarom heb je Een Crypto Wallet Nodig?

Buiten het feit om dat je een wallet nodig hebt om transacties te doen en munten te ontvangen, wordt het ook wel gebruikt als een soort bank.

In tegenstelling tot fiat geld is het makkelijker om met crypto wallets geld te verdienen vanuit huis waar je ook ter wereld bent. Je hebt dus geen specifieke crypto wallet voor Nederland, of welk land dan ook, nodig.

Je hebt ook geen “fysieke” bank nodig om je munten op te slaan, alles wordt digitaal gedaan. Daarnaast kun je ook zelf kiezen waar je inkomen heen gaat wanneer je cryptomunten ontvangt.

Omdat cryptocurrencies werken op een gedecentraliseerd systeem, betekent het dat je meer controle hebt over hoe je je investering bewaart en beschermt.

Je hebt ook een wallet nodig wanneer:

Met dit in gedachten, welke soorten wallets zijn er om je veilig te houden in de cryptowereld? Wat is de beste crypto wallet? Wij zetten het hier voor je op een rijtje.

crypto wallet

De Verschillende Soorten Wallets

Een crypto wallet kan in één van vier verschillende categorieën vallen:

Each cryptocurrency wallet will provide various types of security features and can work online and/or offline depending on what you prefer to use. Here is a quick overview of each type of cryptocurrency wallet and a few recommendations to look into!

crypto wallet

Online of Hot Wallets

Locatie

Online

2-Factor
Aanmelding

Optioneel

Herstel
opties

Optioneel

Risico

Hacking

Wanneer je net begint met cryptocurrency kopen zul je waarschijnlijk een online wallet opzetten, en deze gebruiken om de manieren om online geld te verdienen te ontdekken en uit te proberen.

Wat is nu precies een “hete” wallet? Het is een wallet die verbonden is met het internet. Het doel van een online wallet is dat het een opslagplaats is voor munten die bedoeld zijn voor, of afkomstig zijn uit, transacties. Er zijn sommige online wallets die op meerdere platformen gebruikt kunnen worden, zodat je je munten van een online wallet naar een offline computer wallet kunt sturen.

Er is ook een 2-factor aanmeldingscontrole aanwezig, en al deze factoren maken dat een online wallet bij uitstek geschikt is voor regelmatige transacties.

Alles wat online staat is kwetsbaar voor hackers, en hoewel het niet vaak voorkomt, is dit ook het geval bij online wallets. Mocht je al je cryptomunten opgeslagen hebben in een online wallet en het wordt gehackt, dan ben je alles kwijt.

Het is daarom ten zeerste aan te raden dat je investeert in een offline of hardware wallet naast je online wallet, vooral wanneer je cryptocurrency investeert en koopt. Zo kun je het merendeel van je munten op een veilige plek bewaren, en wat je wil uitgeven in je “hot wallet” stoppen.

Advies:

coibase
Top Keuze: Coinbase

Coinbase is één van de beste en meest populaire online wallets. Zijn populariteit heeft hij aan een paar dingen te danken: de interface is gebruiksvriendelijk en het heeft zich bewezen als een zeer veilige optie in de categorie online wallets.

Daarnaast heeft het een groot aanbod van cryptocurrencies en het geeft ook toegang tot de Coinbase makelaarbeurs. Zo kun je heel simpel transacties van de marktplaats naar je online wallet sturen voor opslag.

coinpayments
Coinpayments

Coinpayments is een veelzijdige online wallet die op dit moment de opslag van 700(!) cryptomunten aanbiedt. Het goede aan Coinpayments is dat je niet alleen kunt handelen, je kunt er ook direct online aankopen mee doen.

Ook qua beveiliging is Coinpayments aan  te raden, en het kan zelfs dienst doen als een mobiele wallet. Deze crypto wallet app op de smartphone zorgt ervoor dat Coinpayments een aantrekkelijke kruising tussen online wallets is, met toegang van waar dan ook ter wereld.

scheidingslijn
cryptocurrency wallet

Offline Software Wallets

Locatie

Computer programma
of App

2-Factor
Aanmelding

Optioneel

Herstel
opties

Optioneel

Risico

Malware

Deze categorie van crypto wallets wordt ook wel “desktop” of “computer” wallets genoemd, omdat het een software is die op een computer geïnstalleerd kan worden. Het wordt gezien als een offline wallet omdat je geen internetverbinding nodig hebt om ermee te werken. Je downloadt namelijk je cryptomunten van de beurs of je online crypto wallet naar je offline software wallet.

Dit is veel veiliger omdat je cryptocurrency Private Keys direct op je computer opgeslagen worden. Computers kunnen gehackt worden, maar wanneer de software niet met het internet verbonden is, dan is het ook geen makkelijk doelwit.

Een ander voordeel aan offline software wallets is dat ze ook verschillende tools aanbieden, zoals intra-wallet handelen en live grafieken om de marktvraag van elke cryptomunt te zien.

crypto wallet

Er zit echter één groot nadeel aan offline software wallets: mocht je computer stuk gaan, malware hebben, gestolen worden of wanneer je het alom bekende blauwe scherm te zien krijgt: dan is ook je software wallet foetsie.

Om dit tegen te gaan bieden bepaalde software wallets herstelopties aan, mocht er dan toch iets gebeuren, dan kun je je Private Keys altijd terugkrijgen via een proces van veiligheidsprotocollen.

Advies:

electrum
Top Keuze: Electrum

Een snelle en gebruiksvriendelijke software wallet voor zowel beginners als gevorderden, met uitstekende privacy. Ook draait deze software wallet op alle gangbare besturingssystemen zoals Linux, Mac en Windows.

Maar het grootste voordeel van Electrum tegenover andere offline software wallets is dat deze crypto wallet je de mogelijkheid biedt om een back up te maken op een hardware wallet, naast een bestaande hersteloptie voor extra beveiliging.

exodus
Exodus

Onder de beginners is Exodus een populaire offline crypto wallet die meerdere cryptomunten ondersteunt. De aantrekkingskracht ligt in de kosten: als een gratis wallet is het natuurlijk uitstekend geschikt voor beginners. De lay-out is gebruiksvriendelijk en het heeft ook goede beveiligingsfuncties om je cryptomunten veilig te houden.

jaxx
Jaxx

Eén van de sterkere aanbieders op de markt van crypto wallets wat betreft multi currency is Jaxxx. Naast de ondersteuning van de populairdere cryptomunten, biedt Jaxx de omzetting aan tussen Bitcoin, Ether en andere cryptomunten door de Shapeshift technologie. Wil je snel tussen deze munten kunnen wisselen, dan is dit een heel aantrekkelijk voordeel.

Jaxx werkt ook op de gangbare platformen, zoals Windows, Linux, Mac, Android en iOS, dus je kunt er overal bij, ongeacht computer of smartphone!

recente nieuws banner
dankzij ProfitFarmers hebben we € 2141 in slechts enkele weken verdiend.
Wil je ook zien hoe je met ProfitFarmers geld kunt verdienen?
ProfitFarmers Signaalkaart
ProfitFarmers: De Gemakkelijke Manier om Online Geld te Verdienen.
We hebben het zelf getest, Het Resultaat?
€2141 winst. Minder dan 25 minuten per dag.
Bekijk onze beoordelingsvideo om te zien hoe ook jij geld kunt verdienen.
scheidingslijn
wallet crypto

Hardware Wallets

Locatie

Offline Gegevensopslag

2-Factor
Aanmelding

Optioneel

Herstel
opties

Optioneel

Risico

Verlies/Diefstal

Een hardware wallet is de Rolls Royce onder de cryptocurrency wallets. Een hardware wallet is een kleine externe schijf of USB-stick die met je computer verbonden kan worden, en waar je Private Keys opgeslagen kunnen worden.

Omdat het een externe schijf is, heeft het ook geen verbinding tot het internet, en wordt dus ook wel koude opslag of “cold storage” genoemd, dit in tegenstelling tot online hot wallets hierboven. Doordat er geen verbinding met het internet is, is het risico dat je Private Keys door een hacker of malware worden getroffen minimaal.

Voor iedereen die veel verschillende cryptomunten wil kopen, of eenvoudigweg meer Bitcoin wil verzamelen, is een hardware wallet voor crypto de beste optie. Het is een kleine investering van rond de €100, maar wél één van de meest beveiligde opties die beschikbaar zijn.

Hardware wallets kunnen echter fysiek gestolen of verloren worden. Mocht je een hardware crypto wallet aanschaffen, bewaar het dan ergens veilig zodat je het niet kwijt raakt! En zorg er goed voor, het is immers nog steeds een elektronisch apparaat, dus het kan beschadigd worden of slijten.

Advies:

ledger
Top Keuze: Ledger Nano

De Ledger Nano wordt doorlopend gekozen als één van de beste hardware crypto wallets. Het is ongeveer net zo groot als een USB-stick, met een display die gebruikt kan worden voor extra veiligheid. Je kunt er ook voor kiezen om de 2-factor aanmeldingscontrole te gebruiken, of een PIN ter bevestiging van alle transacties.

De interne hardware is zo gemaakt dat er niet aan te rommelen valt, de opslagschijven kunnen niet verwijderd of geopend worden, en is daardoor één van de veiligste hardware wallets op de markt beschikbaar.

trezor
Trezor

De Trezor hardware crypto wallet is iets veiliger in vergelijking met de Ledge Nano, maar daarom is het ook wat duurder. Het is desondanks nog steeds een hele populaire hardware wallet. Het is ook compatibel met bepaalde offline desktop wallets, dus je kunt de Trezor als een back-up of hersteloptie gebruiken, wat het erg aantrekkelijk maakt.

keepkey
KeepKey

Dit is één van de nieuwere hardware wallets op de markt. Het heeft veel van dezelfde functies die de Trezor en Ledger Nano ook bieden, maar het is wat groter van formaat. Dat wordt echter goedgemaakt door het feit dat de display groter is, waardoor er extra beveiligingsfuncties aangeboden kunnen worden.

scheidingslijn
crypto wallet

Papieren Wallets

Locatie

Offline Papier, te
Scannen

2-Factor
Aanmelding

Nee

Herstel
opties

Nee

Risico

Verlies/Beschadiging

De laatste optie is de meest veilige optie, maar wel de meest ouderwetse. Een papieren wallet is een stuk uitgeprint papier met een code met je Private Keys die je kunt scannen.

Voordeel hiervan is dat het 100% offline is, dus geen mogelijkheid voor hacks of malware. Het kost je een paar minuten om alles op te zetten en het uit te printen, maar het eindresultaat is dat je de perfecte optie hebt om je crypto investering op lange termijn te bewaren.

Het grootste nadeel aan papier is dat het papier is. Het gaat snel kapot als je er niet voor zorgt. Mocht je kiezen voor een papieren wallet, bescherm het dan door het te lamineren of in een weerbestendige plastic jasje te steken, en stop het weg in een brandkast of iets dergelijks als je er niet dagelijks transacties mee doet.

Advies:

walletgenerator
Walletgenerator.net

Op Walletgenerator.net wordt je stap-voor-stap uitgelegd hoe je je eigen papieren crypto wallet kunt opzetten. We raden Walletgenerator aan omdat het op dit moment 192 verschillende cryptomunten ondersteunt. Ga simpelweg naar de pagina, volg de stappen, en controleer of je printer genoeg inkt heeft voor het uitprinten!

scheidingslijn

Beveiligingstips: Hou je Cryptocurrency Veilig

Om je cryptomunten veilig te houden heb je een crypto wallet nodig. Doe er alles aan om je cryptocurrency veilig te houden, of je nu voltijd cryptomunten handelt of een lucratieve bijbaan wil opzetten. Tot slot nog wat tips:

wallet crypto

Meer is Veiliger

Hoewel je meestal begint met een online crypto wallet, zorg ervoor dat je op den duur je ongebruikte cryptomunten opslaat in een veiligere tweede wallet. Je Private Keys op een offline platform bewaren geeft je de zekerheid dat je cryptocurrencies niet gehackt of gestolen worden. Het is dus altijd aan te raden om meer dan één wallet te hebben.

Mocht je dus investeren in cryptomunten, zet dan ook een hardware, offline of papieren wallet op – of alle drie!

Beveiliging, Back-up & Herstellen

Neem altijd elke beveiligingsmaatregel die beschikbaar is met je crypto wallet. Wanneer je een wallet opzet is de 2-factor aanmeldingscontrole een vereiste. Worden er extra beveiligingsmaatregelen aangeboden, neem ze dan. En zorg ervoor dat jij de enige persoon bent die weet hoe je aan de cryptomunten kunt komen.

Maak ook altijd een back-up van je wallets. Heb je een online wallet, maak dan een back-up naar een software wallet. Heb je een software wallet, doe de back-up dan op een hardware wallet. Het hebben van back-ups is belangrijk zodat je je digitale valuta niet verliest in het geval dat je online wallet gehackt wordt of je software wallet aangetast is door malware.

cryptocurrency wallet

Neem de tijd om de opties voor een herstelsysteem op te zetten voor je offline en hardware wallets, mocht het beschikbaar zijn. Een herstelsysteem zal je helpen om weer toegang te krijgen tot je cryptomunten mocht je computer kapot gaan of wanneer je hardware wallet onverhoopt in een plas water valt.

Doe er alles aan om de veiligheid van je cryptomunten te verzekeren!

Laatste Opmerkingen

Een crypto wallet is niet alleen een vereiste wanneer je aan de slag gaat in de wereld van cryptomunten, het gaat erom dat je je digitale munten veilig houdt. Niemand wil iets van waarde verliezen, of je nu geld wil verdienen met cryptocurrency of het wil gebruiken om aankopen te doen.

Heb je na het lezen van dit artikel besloten welke de beste crypto wallet voor jou is, kun je hieronder alvast lezen over de verschillende cryptocurrencies die je daarin kunt bewaren:

cryptocurrency
Bitcoin kopen
cryptocurrency
Litecoin kopen
cryptocurrency
Ripple kopen
cryptocurrency
Ethereum kopen
monero
Monero kopen

Tot slot is het nogmaals zeer aan te raden dat je ook overweegt om te investeren in een software, hardware of papieren wallet, ook al zul je waarschijnlijk eerst met een online crypto wallet beginnen. Alle opties bieden uitstekende beveiliging aan voor je cryptomunten, maar ze hebben echter ook verschillende sterktes en zwaktes. Na het lezen van dit artikel ben je echter goed geïnformeerd om je keuze te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven