10 Tips om Succesvol Vanuit Huis te Werken

10 tips om succesvol vanuit huis te werken

“Het belangrijkste doel van GeldNinja is om onze lezers te helpen hun financiële leven te verbeteren. We werken samen met andere bedrijven die dezelfde visie delen. Sommige links in dit artikel kunnen afkomstig zijn van onze partners. Dit is hoe we geld verdienen.”

Werken vanuit huis klinkt aantrekkelijk, nietwaar? De gedachte dat je maar een paar stappen van je keuken verwijderd bent en het hebben van de vrijheid om gewoon in je pyjama te kunnen werken hebben een bepaalde allure. Voor veel mensen maakt het vanaf huis werken het gemakkelijker om voor hun gezin te zorgen en het zorgt voor een betere balans tussen werk en het privé leven.

Het fantastische aan werken vanuit huis is dat er een groot aantal diverse jobs zijn om uit te kiezen:

Je kan alles over Bitcoin leren en handen drijven vanuit je eigen kantoor thuis.

Je kan een YouTube-kanaal starten en een studio in je huis installeren.

Je kan ook freelance jobs doen of betaald worden voor je Instagram-account door merken die zoeken naar gesponsorde posts.

Dat betekent dat je de job kan vinden die afgestemd is op jouw talent, levensstijl en schema zonder naar een kantoor te moeten gaan.

Toch is het werken vanuit huis niet zonder nadelen. Er zijn een aantal nadelen met het hebben van een kantoor aan huis. Je kan worden gevraagd om akkoord te gaan met een verlaging van jouw loon en er kunnen conflicten ontstaan met vrienden en familieleden die niet helemaal begrijpen dat jij je moet concentreren op het werk tijdens de werkuren. Daarnaast kan het betekenen dat je nooit echt vrij bent van het werk; je komt er misschien achter dat je veel meer uren werkt dan je ooit deed op kantoor, dat je zeven dagen per week werkt en langere werkdagen maakt. Dit komt omdat jouw kantoor maar een paar voetstappen is verwijderd.

Het goede nieuws is dat je een aantal eenvoudige stappen kunt gaan nemen om een aantal problemen te verminderen die geassocieerd zijn met het werken vanuit huis zodat je de best mogelijke ervaring kunt hebben. Hier zijn 10 dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het werken vanuit huis productiever zal gaan worden en minder beladen is met allerlei gedoe:

1. Praat met jouw gezin

Voordat je gaat beginnen aan jouw eerste dag om vanuit huis te werken, ga even rond de tafel zitten met je familie en bespreek de nieuwe regelingen. Maak het voor hen duidelijk dat het voor jou nodig is om je te kunnen concentreren op jouw werk en dat je daarbij zo min mogelijk afleiding en verstoringen kan hebben gedurende jouw werkuren.

Stel een aantal regels vast met betrekking tot de momenten dat familieleden of huisgenoten je kunnen storen en wanneer ze dat niet kunnen doen. Bepaal waar jouw storingsvrije werkruimte zal zijn. Hoewel het enige tijd kan duren voordat iedereen aangepast is aan de nieuwe situatie zal je het risico verminderen dat er ruzies en drama kan ontstaan door vanaf het begin richtlijnen op te stellen.

2. Probeer niet alles te doen

Het is niet alleen nodig dat je duidelijke verwachtingen schept met je familie over hoe bepaalde dingen moeten zijn wanneer je aan het werk bent. Je zult ook even met jezelf moeten overleggen over hoe je het werken vanuit huis gaat aanpakken. Je zult niet in staat zijn om thuis zowel een fulltime ouder tegelijkertijd een fulltime werknemer te zijn. Je moet er maar even mee leven dat het thuis soms rommelig zal zijn. 

Wees niet bang om toe te geven dat je soms de hulp van een babysitter, een kinderoppas of een huishoudster nodig hebt. Thuis werken betekent niet dat je tegelijkertijd ook de zorg voor jouw kinderen en het huishoudelijke werk op je moet gaan nemen!

3. Wijs een ruimte toe voor je kantoor

Om succesvol te zijn met thuis werken moet je een ruimte hebben die alleen voor jou is gereserveerd. Het meest ideale scenario zou zijn om een kamer in jouw huis te gaan veranderen in jouw kantoor; ten minste tijdens de werkuren. Wijs jezelf als dat niet mogelijk is ieder geval een rustig hoekje in een kamer toe dat dan even kan dienen als jouw werkplek. Door elke dag naar dezelfde plek te gaan om te werken zal je in een routine komen wat helpt bij je weg naar succes. Daarnaast zullen jouw familieleden of huisgenoten weten dat je wanneer je in je werk zone bent niet gestoord zou mag worden.

Als het nodig is om een nieuw kantoor op te zetten zou je even een kijkje kunnen nemen in onze gids: Hoe creëer je een kantoor aan huis met weinig geld

4. Laat alles achter

Als je naar een kantoor gaat om te werken ben je in staat om even weg te zijn van de zaken die gaande zijn in jouw huis. Thuis heb je niet de luxe van een fysieke scheiding tussen jouw huis en het werk, je die daarom aan gaan maken in je gedachten.

Als je bij je werkplek gaat zitten, zet dan alle andere gedachten even opzij. Laat de mensen in jouw huis weten dat je niet beschikbaar bent om problemen te bespreken totdat jouw werkdag er op zit.

5. Houd je vast aan jouw schema

10 tips om succesvol vanuit huis te werkenAls je thuis werkt moet je waarschijnlijk een vast aantal uren gaan werken om jouw werk te kunnen afronden maar er zal niemand over je schouder meekijken te zorgen dat jij je aan de uren gaat houden die je had beloofd. Daarom is het nodig dat je zelf-gedisciplineerd bent en zorg ervoor dat je jouw dagelijkse dienst ook begint en eindigt op de tijden die je hebt opgegeven. 

Anders kunnen de slechte gewoontes erin gaan sluipen dat jij je dag vroeg beëindigt of dat je lange pauzes gaat nemen die ertoe kunnen leiden dat jouw prestaties op het werk eronder gaan lijden en dat je in moeilijk vaarwater terecht kan komen met je baas.

6. Ontwikkel een routine

Om het werken vanuit huis een succes te maken heb je een regelmatige routine nodig net zoals jij die op kantoor hebt. Begin en eindig de dag op een vast tijdstip. Neem even de tijd voor een lunchpauze en neem een of twee pauzes tijdens de rest van dag. 

Je kunt deze pauzes gebruiken om even te ontspannen, huishoudelijke taken te doen of om even van huis te gaan om boodschappen te doen als dat nodig is. Zorg er voor dat je ze op regelmatige tijdstippen neemt zodat je aan je eigen vaste schema kunt wennen.

7. Zorg ervoor dat jouw baas je kan bereiken

Als je de mogelijkheid wilt blijven hebben om vanuit huis te werken moet je baas weten dat jij je werk doet zoals je beloofd hebt. Hij of zij zal achterdochtig worden als het onmogelijk is om je te bereiken. Zorg ervoor dat jouw baas je altijd kan bereiken, waar jij je ook bevindt. Als je even onbereikbaar bent zijn vanwege een werk-gerelateerde taak of een persoonlijke afspraak; geef dat dan van te voren aan je baas door. 

Houd ook contact met je baas volgens een bepaald schema die jullie tweeën hebben vastgesteld om van belangrijke zaken op de hoogte te blijven.

8. Stel je doelen vast en behaal die doelen

Om te kunnen blijven genieten van de vrijheid van het werken vanuit huis moet je produceren voor jouw werkgever. Dat is niet altijd even makkelijk als je niet de motivatie hebt om samen met andere mensen te werken. Daarom is het belangrijk om voor jezelf elke dag doelen vast te stellen. Bepaal aan het begin van de dag wat je allemaal moet bereiken en streep dingen van je lijstje als ze zijn afgerond. Werk ook hard om een hoge mate van nauwkeurigheid en kwaliteit te handhaven. 

Je wilt net zo blijven presteren zoals je op kantoor deed ook al werk je daar nu niet meer. Gebruik tools zoals videoconferentie-diensten om te kunnen communiceren met je collega’s maar weersta de verleiding om deze samenwerkingssessies over te laten gaan in informele koetjes en kalfjes praat.

9. Isoleer jezelf niet

Je zult al snel ontevreden worden met het werken vanuit huis als je nooit meer in enig contact komt met de buitenwereld. Zorg ervoor dat je het huis regelmatig verlaat, vooral als je vijf dagen per week vanuit huis werkt en je geen klanten hoeft te bezoeken of regelmatig naar kantoor hoeft te komen voor vergaderingen. Je kunt tijdens de pauzes even een wandeling nemen of even vanuit een coffeeshop gaan werken tijdens een middag om maar even weg te zijn uit het huis.

10. Zorg goed voor jezelf

Werken in een kantoor betekent veel zitten en door vanuit huis te gaan werken zal je minder gaan bewegen omdat je niet meer een auto hoeft te parkeren en naar het kantoor te lopen of niet meer naar een bushalte of treinstation te lopen voor jouw woon-werkverkeer. Zorg er voor dat je regelmatige lichaamsbeweging krijgt om te kunnen compenseren voor de vele extra uren die je zittend doorbrengt omdat je vanuit huis gaat werken. Dit helpt je niet alleen om het risico te verminderen dat je dikker wordt en dat je last gaat krijgen van slechte bloedsomloop maar het zal je ook gaan helpen om de stress te verminderen en om je energieniveau te verhogen.

Werken vanuit huis werd vroeger beschouwd als een stapje achteruit nemen, omdat je minder kon verdienen dan met een job van 9-5. Tegenwoordig hebben de mensen die rijk worden helemaal geen baan op kantoor meer. Ze hebben imperiums opgebouwd vanuit het comfort van hun eigen huis. Jij kan een van deze mensen zijn als je onze tips voor succes volgt en altijd gedisciplineerd blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven